Jag och barnen fick feber, så vi har varit hemma från jobb och förskola i två dagar. För att muntra upp oss gjorde jag bakad potatis med två olika veganska röror.
Jag vet, kanske skulle bilden inte hamna på omslaget till ett matmagasin direkt. Vem vill se fyra bakade potatisar i fokus och två skålar med odefinierbart innehåll i bakgrunden? Yadayadayada, det viktigaste är att det blev gott och det här innehåller skålarna:
Kikärtscurrysallad:
3 1/2 dl kokta kikärtor ( typ 230 g), avsköljda
120 g vitkål
1/2 dl naturella valnötter
3 msk russin
1/2 liten rödlök
1 dl veganmajjo
1 msk curry
2 tsk citronjuice
1 krm salt
1/2 tsk dijonsenap
1/2 dl havrefraiche
Vegansk skagenröra:
1 dl veganmajjo
1 dl havrefraiche
250 g tofu (jag tog naturell)
1 msk fryst dill
1 msk citronsaft
c. 80 g röd tångkaviar
1 krm salt
Lite svartpeppar
Såhär gjorde jag:
- Öppna tofun och lägg den i press mellan två skärbrädor för att trycka ur vätskan. Jag ställde en glasburk med mjöl i uppepå, för extra tryck.
- He på ugnen på 225 grader och baka pärena i typ en timme. Nästa gång ska jag köpa några stora vanliga potatisar av mjölig sort, istället för bakpotatis. De blev ju aldrig färdiga! Medans de är i ugnen, fixa rörorna!
- Kikärtscurrysalladen: mosa kikärtorna i en bunke med en gaffel. Texturen ska vara smulig, inte som en puré. Hacka, vitkål, valnötter, russin och rödlök. Rör ihop och he i majjo, havrefraiche och kryddor. Klart!
- Skagenröran: När tofun stått i press typ 20 minuter, tärna den. Häll i allt i en bunke och blanda. Klart!
- För extra finess: addera goda grönsaker, jag glömde det.
- Lägg upp allt på matbordet och ta en bild med potatisarna i fokus och sprid receptet för vinden!