Revolt Återbruksgalleria

november 30, 2022

Jag hörde talas om att en sammanslutning som kallade sig Re Umeå skulle starta en återbruksgalleria i centrala Umeå. Jag blev alldeles till mig! Bakom Re Umeå står Coompanion, Vakin, Diös och Umeå Kommun. 

På något vis lyckades jag komma med i projektgruppen och genom min anställning på Umeå Kommun skulle jag få arbeta 50% som konceptutvecklare för den blivande återbruksgallerian.

När jag kom in i bilden fanns redan en projektgrupp med representanter från varje organisation, en lokal och Fritidsbanken hade till och med flyttat in.

De hade tagit fram en grafisk profil för själva nätverket Re Umeå och tänkte använda den i kommunikation av gallerian. Nu vill jag inte göra mig ovän med någon, men jag tyckte att både namnet och den grafiska profilen inte matchade hur oerhört coolt det är med en centralt belägen återbruksgalleria. Det är ju typ det bästa som kan ske för handeln i Umeå! 

Tänk en plats full av kurerade second hand butiker i olika stilar, upcyclade möbler, leksaksbibliotek, utlämningsställe för REKO-ringen, skomakare, skräddare, elektriker och finsnickare. Fritidsbanken, uthyrning av elcyklar, plant- och klädbytardagar, solceller på taket intill bikupor och blomster, mossgraffiti på fasaden, kurser och inspirationsföreläsningar, vegancafé och juicebar som svinnar frukt och grönsaker från Coop i samma hus. Någon som kan laga ens telefon eller dator, någon som gör ekotvål och någon som hyr ut barnvagnar och babyskydd. Kanske till och med en elbilspool?

Jag tyckte det behövdes ett koncept som andades detta, något disruptivt och progressivt. Något som skakade om hur vi såg på handel och konsumtion – en revolt!

Jag skapade ett moodboard på Pinterest och låtsades att jag visste hur det ser ut i Berlin (jag har inte varit där). Korrugerad plåt, återbrukat virke, massor av färg och graffiti, gröna växter, mattsvart och falurött, tegelväggar och DIY. 

Nu verkar jag ha en talang för att ta mig vatten över huvudet och så även denna gång. Vi hade heller ingen direkt budget, så mamma och pappa fick komma dit och hjälpa mig spika väggar av Eljest gamla brädväggar som i sin tur var återbrukat virke från deras husbygge. Det blev också lite rörigt med rollfördelning och jag blev någon slags projektledare som hade kontakt med eventuella hyresgäster och försökte lösa frågor kring öppettider, gemensam kassa och bemanning. Det blev helt enkelt lite för mycket och efter några månader bad jag om att få lämna projektet och bara fokusera på Umecom. 

Men jag älskar fortfarande grejen, så himla bra att detta är på gång. Dessutom anställdes en ny person, Cathrine Sandström, som projektledare och de har tagit in hjälp av Mahlin Järvholm som driver Vy design för att rita på inredning och min supersnälla kompis Frauke Molander som kommunikatör. Så det blev ordning på det hela tillslut. Och jag fick ju bidra med något: namn, logo och en tagline. Joina re:volutionen. 

Följ projektet på hemsidan, facebook och instagram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *