Le potage aux lentilles garni de pois chiches rôtis

januari 14, 2023

I veckan gjorde jag en soppa på vad som fanns hemma. Den blev asgod! Förutom mättnad skänkte den tillfredställelse över att ta tillvara några gamla morötter och en burk röda linser som stått långt om länge i skafferiet. Typ som pytt i panna, fast soppa! Säljer kanske inte in det på en restaurangmeny med det namnet, då skulle den heta Le potage aux lentilles garni de pois chiches rôtis. Jag vet inte riktigt vad det betyder, men såhär gjorde jag den!

Du behöver:

  • 200 g röda linser
  • 400 g morötter (typ 4-5 st)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 citron eller en skvätt vitvinsvinäger
  • 140 g körsbärtomater (typ 12 st)
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 tsk torkad gurkmeja
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk chiliflakes (eller en hel om barna int är stingsli)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 liter vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 2 dl vegansk matlagningsgrädde
 

Tillbehör:

  • 1 frp kikärtor 
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • Salt efter behag
  • 1 msk olivolja
 
Gör på detta viset:
  1. Börja med kikärtorna för de tar längst tid. He på ugnen på 200 grader. Skölj av kikärtorna och skaka av så mycket vatten som möjligt (spara spadet och frys in i tex iskubsform för att ta fram och använda som äggsubstitut i olika sammanhang). Häll över lite olivolja, spiskummin, paprikapulver och salt, tjofs in i ugnen 30-40 minuter så de blir krispiga och goda!
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela cocktailtomaterna, skala och grovhacka moröttena.
  3. Fräs lök och vitlök i olja med ingefära, kanel, gurkmeja, spiskummin, chiliflakes och salt på låg värme utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och låt det fräsa en halv minut. 
  4. He i tomaterna, morötterna, röda linser, vatten och buljongtärningen.
  5.  Låt soppan puttra på låg värme i ca 20 min. Rör om med jämna mellanrum så att inte linserna bränner vid. Späd ev med mer vatten. 
  6. Ta en stavmixer och mixa ihop allt till en delikat sörja. Pressa i citron och häll i lite matlagningsgrädde. Smaka av soppan med salt och peppar.
  7. Häll up i en skål,  ringla över några droppar olivolja, toppa med kikärtorna och lite flingsalt. Voilà! Servera med knäckebröd eller kanske en hemgjord focaccia. 
  8. Ta fram kameran och föreviga på bild och skriv ett inlägg om det på din blogg eller i alla fall Instagram. 
  9. Ät upp. 
  10. Blir det över så håller den 3-4 dagar i kylskåp, men går också bra att frysa in!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *