januari 19, 2025

Jag tror inte jag är ensam om ovanan att lyssna på något när en ska försöka sova. Jag brukar varva På Minuten och Spanarna och det var när lyssnade på ett avsnitt av det sistnämnda som jag jag mitt emellan sömn och vakenhet registrerade något viktigt. 


Jag minns tyvärr inte vem av spanarna som berättade om det, eller vad sammanhanget var, men när jag vaknade nästa morgon så öppnade jag google och sökte på ordet Hopepunk. Det jag fann gav mig både kraft, inspiration och sammanhang och i stora drag var det detta jag läste:


2017 föreslog fantasyförfattaren Alexandra Rowland termen hopepunk som motsatsen till grimdark, vilket är en subgenre som är särskilt dystopisk, amoralisk eller våldsam. 


Hopepunk beskrivs som en berättelse om positivt motstånd och radikal godhet. Slagskämparna rustar sig med optimism och beväpnar sig med vänlighet och det är genom att vara genuin, transparent och sårbar som man bygger styrka i gruppen.


Jag blev lite förvånad när jag läste att ett exempel på en berättelsen i den här genren är Sagan om Ringen. Men när jag sedan tänkte efter lite så är det ett fantastiskt exempel. Även om Frodo är huvudperson, så är han inte en ensam superhjälte utan det är genom att gå samman som de har en möjlighet att segra. Läs till exempel den här dialogen mellan Frodo och Samwise Gamgee:


”It’s like in the great stories, Mr Frodo,” Sam says. ”Full of darkness and danger they were. And sometimes you didn’t want to know the end. Because how could the end be happy? How could the world go back to the way it was when so much bad had happened? But in the end, it’s only a passing thing, this shadow. Even darkness must pass. A new day will come. And when the Sun shines it will shine out the clearer.”

”What are we holding on to, Sam?” Frodo then asks.

”That there’s some good in this world, Mr Frodo… and it’s worth fighting for,” his friend replies.


Ibland är det snällaste du kan göra för någon, att stå upp mot en översittare för deras räkning – och det kräver mod och ilska. Hopepunk är inte orörd och fläckfri. Hopepunk är fult, för det är vad som händer när man slåss.


Även om hopepunk kan innehålla fruktansvärda händelser, orättvisor och ojämlikhet, så finns karaktärer som väljer att agera och tar avstånd från pessimism och passivitet. Och det är något som jag tycker är särskilt inspirerande, att när framtiden ser mörk ut så väljer man att agera istället för att bli apatisk – och man gör det tillsammans. 

De här två superhjältarna inspirerar mig till mod och godhet varje dag. Så mycket att jag skrev en text. Det är lite work in progress, det finns mycket mer jag vill lägga till men nu kan jag inte hålla mig längre.

In a world where the stories we tell are mostly grimdark

I choose hopepunk

 

In this world, dreams of a better future is not naive

– it’s a rebellious act

 

Kindness and softness doesn’t equal weakness, 

and in a world of brutal cynicism, 

being kind is a political act

  

Insted of debate we choose discussion 

Intead of conflict – collaboration

 

Self interest is a thing of the past

The common good is the future

 

What you can or can’t do, 

who you can and can’t be

we really don’t care

we do what we can’t

 

Instead of abundance we choose peace

Instead of more, we choose meaning

We challenge norms and question power

 

In this brave new world

the heroes doesn’t wear capes or suits 

 

We fight not for power

but for love and kindness

We explore resistance and resilience 

as counters to apathy and pessimism.

 

Armed with kindness and equiped with optimism

We build and an army of softness

Ready to rule the world.

pin

september 15, 2024

I lördags tog jag med pysselutrustning, såpbubbelmaskin och vimplar för lite höstkul på Tomtebo Strand. 

Uppdraget var att tillsammans med barnen skapa uppslag för vad vi kan göra i parken under sommarhalvåret. Förslagen skulle visualiseras med hjälp av vattenfärger, glitterlim och paljetter. Isabelle här ovan önskade sig en studsmatta. 

Caspian hoppades på en polisbil med sockervaddsmaskin.

Signe tyckte det skulle vara bra med en lila brandbil som tog sig igenom alla väder och alla underlag. 

Någon som jag missade namnet på skissade en cykelbana. 

 

Andra förslag som tyvärr inte kom med på bild var en undervattensstrand, en rosettkarusell, en utomhusbio, ett pysselrum och ett legobadhus. 

 

En produktiv dag, på det hela taget. Enda smolket i glädjebägaren var att det fastnade glitterlim på min ullkappa, men det var det värt. 

Världens barn

september 7, 2024

Genom mitt jobb på kommunen har jag fått möjligheten att engagera mig i Radiohjälpens insamling till Världens barn. 


Det är nämligen så att de har något som kallas Kommunkampen, där landets alla 290 kommuner tävlar om att samla in mest pengar per capita. En vecka före den stora galan, sänds ett program som heter Startskottet och i år sänds det från Torsby, Östersund och Umeå!


Programledare är Adrian Alebo Andersson, som alla barn känner igen från SVT Sommarlov.


Mitt uppdrag är att försöka samordna ett event som SVT kommer sända ifrån och veva igång så mycket engagemang som jag bara kan för att samla in så mycket pengar som vi bara kan så att de tretton biståndsorganisationerna som får dela på pengar kan göra så mycket bra insatser som de bara kan för barn runtom i världen.


Vi kommer att hålla till i kommunens lokal som heter Dialogen, ni vet den där länken som förband Eljest med Gamla bibliotekscaféet en gång i tiden? Ni kommer hitta det om ni siktar på korsningen Rådhusesplanaden-Skolgatan, för det kommer vara tält och grejer utanför också. 


Där kommer PMU ha en pop up butik, det kommer gå att köpa Världens barn-bullar av Rädda barnen, Godtemplardricka från IOGT NTO, testa orättvis fiskdamm, se på modevisning, snacka med Adrian och jag håller på att sätta ihop en design pop up butik med lokala hantverkare. Jag söker också privatpersoner som vill sälja urvuxna barnkläder, färdiglästa böcker, leksaker, sticklingar, skor, spel… ja, ni fattar. Vill du vara med? Säg till mig!

Själv har jag startat en egen bössa med målet att samla in en krona för varje medborgare i Umeå, 133.091 stycken.

 

Jag har också någon idé att baka drömmar och sälja för att få in pengar till insamlingen. Vill du hjälpa mig att baka? Jag har så många idéer på saker vi kan göra för att samla in pengar, men jag hinner inte allt själv. Vill någon hjälpa mig att göra en tipsrunda med frågor om Umeå tex? Om man går tipsrundan och svarar rätt, så är man med och tävlar om ett pris och så kostar det typ 50 kr att gå, som går till insamlingen.

 

Vill ni måla något som vi kan sälja? Ska vi plogga (plocka skräp och jogga)? Sälja biljetter till ett event? 

 

Insamlingen Världens Barn går till barns rätt till hälsa, skola och trygghet runt om i världen. Pengarna används bland annat till att behandla barn för undernäring och ge dem tillgång till rent vatten, skydda och stötta barn i områden där det pågår väpnade konflikter och möjliggöra skolgång för barn som tvingats fly sina hem.

Här kan du läsa om några av projekten som får stöd från insamlingen.  

 

Kom igen nu alla snällisar som jag känner! Umeå tillsammans för världens barn!

Umeågalaklänningen

juli 28, 2024

Här kommer tips på rolig aktivitet att göra med barnen på sommarlovet. Extra kul pga ej dyr, är återbruk och har potential att bli något fint att sätta på väggen hemma och känna stolthet över detta vackra som vi skapat tillsammans (alternativt kassera om verket inte klarade kvalitetsgranskningen).

Du behöver:

  • Loppad tavla med fult motiv
  • Målarfärg. Vi hade akrylfärg, men det borde väl funka med någon överbliven färgslatt av lite vadsomhelst?
  • Penslar
  • Kärl för vatten
  • Glass
  • Något oömtåligt att hålla till på. Vi tog en lastpall och två benbockar och ställde mitt på gräsmattan

Sedan är det bara att köra. Vår tanke var att måla en tavla, i bokstavlig bemärkelse. Helt enkelt måla in hela tavlan i en och samma färg. Jag hade nog tänkt måla en gul citron med några gröna blad mitt på, men det har jag inte gjort. Den blev ju fin ändå. 

Tips som jag upptäckte var att färgen mellan duken och ramen hade en tendens att spricka, så kanske skulle man stärka upp det med typ silikonfog och måla över?

Det är också tillämpligt att testa måla på andra saker samtidigt, stenar till exempel. Helt gratis. 

När hela tavlan är klar, så är det dags att avsluta och städa bort. Det är ju ganska tråkigt, men när det är gjort så kan man ta en glass och sitta och njuta av den och det fina konstverket. 

 

Lycka till!

juni 1, 2024

En töig dag i våras lånade jag brorsans bil och körde till Grossmyran. Där mötte jag upp Dan och Kerstin som drev Root i Tavelsjö, för nu har de nämligen en ny grej på gång och den innehåller bland annat den här begagnade ölbaren från Spendrups. 

Den ser verkligen inte mycket ut för världen, men vänta bara så ska ni få se! Vi klafsade runt bland Sebastians alla skatter och hittade både det ena och andra som skulle få bidra till att förvandla detta till en kaffebar som ska få stå intill Båten i sommar!

Den här till exempel. 

Tvättad och betsad, som ny! OBS alltså jag har inte gjort något av detta – det har Dan och Kerstin gjort med hjälp från lite olika vänner. 

Dan gick igång på estetiken hos Villa Villerkulla och målade om delar av shacket rosa och gult, jag hjälpte till att klä in en begagnad ölkyl i gul mosaik. 

Ta-daa! Nästan klart. 

Så kul projekt och se så fint det kan bli med återbruk! Root coffee shack har öppet när solen skiner, följ dem på instagram för mer ackurat information.

april 27, 2024

I fredags gick årets näringslivsgala i Robertsfors av stapeln. Jag hade äran att moderera och hade en (i mitt huvud) mycket bra plan att lajva Willy Wonka och bygga innehållet på att alla idéer först föds i någons fantasi. Jag hade köpt en cylinderhatt, fixat en käpp och satt ihop en liten koreografi där jag skulle dansa in till tonerna av Pure Imagination, skjuta konfettibomber och släppa ett fång av heliumballonger. 

Nu funkade inte ljudanläggningen, men om man var helt knäpptyst så hördes låten lite, lite i bakgrunden. Så jag berättade helt enkelt att här hade jag tänkt avfyra en konfettibomb och nu åker ballongerna upp i taket. Inte jättebra show, men det är ju tanken som räknas. 

Det var inte mitt livs bästa framträdande (troligtvis sämsta), men det var i alla fall kul att dela ut priser. Grattis alla vinnare och tack för att jag fick hänga med er. Hoppas på revanch nästa år. 

maj 4, 2023

Den 19 april befann jag mig på Clarin Hotel i Umeå för att hålla låda på slutkonferensen av Region Västerbottens projekt Hållbar Regional Utveckling.

 

När jag får den här typen av förfrågningar drabbas jag omedelbart av imposter syndrome.

”Bluffsyndromet är en informell psykologisk term som myntades på 1970-talet för att beskriva hur vissa personer har svårt att internalisera sina förmågor eller prestationer. Trots yttre tecken på kompetens är de som lider av bluffsyndromet övertygade om att de är ”bluffar” och inte förtjänar den framgång de har nått. Tecken på framgång avfärdas som tur, tajming eller att ha lurat andra att tro att de är mer kompetenta än de själva tror att de är.” – Wikipedia 

Sedan frammanar jag min inre Pippi Långstump och tänker ”Hur svårt kan det va?” och så snickrar jag ihop något. 

 

Den här gången blev det en trestegsraket där vi skulle idégenerera kring hur vi som befann oss i lokalen (politiker och kommuntjänstemän från olika delar av Västerbotten) kan ta vara på våra resurser och superkrafter och tillsammans rädda världen ( eller i alla fall hålla vår del av Parisavtalet). 

Syftet med övningen var att skapa pepp och energi i klimatarbetet, bli kompisar med varandra, ha kul och samtidigt försöka göra världen lite bättre.

 

Nu vet jag inte om jag egentligen lyckades speciellt bra, men övningen i sig tycker jag är ganska smart, så om ni vill göra den på er arbetsplats så får ni den av mig här:

 

1. Vi börjar med att checka in. Jag bad dem vända sig till någon vid sitt bord (gärna som de inte kände) och berätta sitt namn, vad som får dem på bra humör och vilka förväntningar de hade för kommande halvtimme.

 

2. Vi började med att ta reda på vad det innebär att klara uppgiften, alltså hålla vår del av Parisavtalet. Det gjorde vi genom att se den här filmen om Umeås lokala koldioxidbudget:

 

3. Efter att jag sagt tack och förlåt för att jag utsatte er för denna snillrika, men ack så amatörmässigt producerade film, så började själva workshoperiet. Jag redogjorde efter bästa förmåga om Ikigai, ni vet den japanska teorin om vad som ger våra liv syfte, mål och mening?

De fick några minuter på sig att se om det gick att hitta något som kombinerade dessa fyra områden.  Min tanke var att var och en skulle hitta sin inre drivkraft och motivation till att engagera sig. Som politiker och kommuntjänstemän har vi ju massor att bidra med och möjligheter att påverka!

4. Sedan hastade vi vidare till dagens andra övning: Identifiera resurser. Frågan var: ”Vilka resurser har du eller din organisation som kan bidra till att vi klarar att uppnå vår del av Parisavtalet?” och sedan hade jag ett litet förtydligande om vad jag tänkte kunde vara en resurs, tex kunskap, kompetens, egenskaper, förmågor, pengar, tid, engagemang, mindset, kontakter, lokaler, mandat, utrustning med mera. 

Jag bad dem skriva dem på post-it-lappar (en lapp för varje resurs) för det har jag sett är en grej när man håller publika workshops och jag vill ju gärna framstå som att jag visste vad jag höll på med.

 

5. Slutligen, den sista övningen: Ta post-it-lapparna och vänd er till de som sitter runt ert bord. I det här fallet satt runt fem personer runt varje bord. Vilka idéer får ni om ni börjar kombinera era resurser med varandra? 

 

Genom den här lilla trestegsraketen så tänkte jag att vi dels har identifierat våra egna drivkrafter och vad som motiverar oss, dels hittat vilka resurser som vi har inom vår organisation och om vi kan komma på nya sätt att kombinera dem med andras – så att vi kan hjälpas åt att klara vår del av Parisavtalet!

Det här kan ni ju byta ut till vilket ämne som helst, det behöver ju inte handla om det. 

 

6. Sedan frågade jag om det var någon som ville berätta om någon idé som kommit fram, som en liten redovisning.

7. Utcheckning genom att vända sig till en bordskompis och berätta vad man tyckte omtar med sig härifrån?


Tyckte du att det här lät som en bra övning, så ta den och sprid den för vinden. Här nere kan du ladda ner en liten template jag gjorde för Ikigai-övningen. Den är A4-format så det är bara att skriva ut.


LYCKA TILL!

januari 19, 2025

Jag tror inte jag är ensam om ovanan att lyssna på något när en ska försöka sova. Jag brukar varva På Minuten och Spanarna och det var när lyssnade på ett avsnitt av det sistnämnda som jag jag mitt emellan sömn och vakenhet registrerade något viktigt. 


Jag minns tyvärr inte vem av spanarna som berättade om det, eller vad sammanhanget var, men när jag vaknade nästa morgon så öppnade jag google och sökte på ordet Hopepunk. Det jag fann gav mig både kraft, inspiration och sammanhang och i stora drag var det detta jag läste:


2017 föreslog fantasyförfattaren Alexandra Rowland termen hopepunk som motsatsen till grimdark, vilket är en subgenre som är särskilt dystopisk, amoralisk eller våldsam. 


Hopepunk beskrivs som en berättelse om positivt motstånd och radikal godhet. Slagskämparna rustar sig med optimism och beväpnar sig med vänlighet och det är genom att vara genuin, transparent och sårbar som man bygger styrka i gruppen.


Jag blev lite förvånad när jag läste att ett exempel på en berättelsen i den här genren är Sagan om Ringen. Men när jag sedan tänkte efter lite så är det ett fantastiskt exempel. Även om Frodo är huvudperson, så är han inte en ensam superhjälte utan det är genom att gå samman som de har en möjlighet att segra. Läs till exempel den här dialogen mellan Frodo och Samwise Gamgee:


”It’s like in the great stories, Mr Frodo,” Sam says. ”Full of darkness and danger they were. And sometimes you didn’t want to know the end. Because how could the end be happy? How could the world go back to the way it was when so much bad had happened? But in the end, it’s only a passing thing, this shadow. Even darkness must pass. A new day will come. And when the Sun shines it will shine out the clearer.”

”What are we holding on to, Sam?” Frodo then asks.

”That there’s some good in this world, Mr Frodo… and it’s worth fighting for,” his friend replies.


Ibland är det snällaste du kan göra för någon, att stå upp mot en översittare för deras räkning – och det kräver mod och ilska. Hopepunk är inte orörd och fläckfri. Hopepunk är fult, för det är vad som händer när man slåss.


Även om hopepunk kan innehålla fruktansvärda händelser, orättvisor och ojämlikhet, så finns karaktärer som väljer att agera och tar avstånd från pessimism och passivitet. Och det är något som jag tycker är särskilt inspirerande, att när framtiden ser mörk ut så väljer man att agera istället för att bli apatisk – och man gör det tillsammans. 

De här två superhjältarna inspirerar mig till mod och godhet varje dag. Så mycket att jag skrev en text. Det är lite work in progress, det finns mycket mer jag vill lägga till men nu kan jag inte hålla mig längre.

In a world where the stories we tell are mostly grimdark

I choose hopepunk

 

In this world, dreams of a better future is not naive

– it’s a rebellious act

 

Kindness and softness doesn’t equal weakness, 

and in a world of brutal cynicism, 

being kind is a political act

  

Insted of debate we choose discussion 

Intead of conflict – collaboration

 

Self interest is a thing of the past

The common good is the future

 

What you can or can’t do, 

who you can and can’t be

we really don’t care

we do what we can’t

 

Instead of abundance we choose peace

Instead of more, we choose meaning

We challenge norms and question power

 

In this brave new world

the heroes doesn’t wear capes or suits 

 

We fight not for power

but for love and kindness

We explore resistance and resilience 

as counters to apathy and pessimism.

 

Armed with kindness and equiped with optimism

We build and an army of softness

Ready to rule the world.

pin

september 15, 2024

I lördags tog jag med pysselutrustning, såpbubbelmaskin och vimplar för lite höstkul på Tomtebo Strand. 

Uppdraget var att tillsammans med barnen skapa uppslag för vad vi kan göra i parken under sommarhalvåret. Förslagen skulle visualiseras med hjälp av vattenfärger, glitterlim och paljetter. Isabelle här ovan önskade sig en studsmatta. 

Caspian hoppades på en polisbil med sockervaddsmaskin.

Signe tyckte det skulle vara bra med en lila brandbil som tog sig igenom alla väder och alla underlag. 

Någon som jag missade namnet på skissade en cykelbana. 

 

Andra förslag som tyvärr inte kom med på bild var en undervattensstrand, en rosettkarusell, en utomhusbio, ett pysselrum och ett legobadhus. 

 

En produktiv dag, på det hela taget. Enda smolket i glädjebägaren var att det fastnade glitterlim på min ullkappa, men det var det värt. 

Världens barn

september 7, 2024

Genom mitt jobb på kommunen har jag fått möjligheten att engagera mig i Radiohjälpens insamling till Världens barn. 


Det är nämligen så att de har något som kallas Kommunkampen, där landets alla 290 kommuner tävlar om att samla in mest pengar per capita. En vecka före den stora galan, sänds ett program som heter Startskottet och i år sänds det från Torsby, Östersund och Umeå!


Programledare är Adrian Alebo Andersson, som alla barn känner igen från SVT Sommarlov.


Mitt uppdrag är att försöka samordna ett event som SVT kommer sända ifrån och veva igång så mycket engagemang som jag bara kan för att samla in så mycket pengar som vi bara kan så att de tretton biståndsorganisationerna som får dela på pengar kan göra så mycket bra insatser som de bara kan för barn runtom i världen.


Vi kommer att hålla till i kommunens lokal som heter Dialogen, ni vet den där länken som förband Eljest med Gamla bibliotekscaféet en gång i tiden? Ni kommer hitta det om ni siktar på korsningen Rådhusesplanaden-Skolgatan, för det kommer vara tält och grejer utanför också. 


Där kommer PMU ha en pop up butik, det kommer gå att köpa Världens barn-bullar av Rädda barnen, Godtemplardricka från IOGT NTO, testa orättvis fiskdamm, se på modevisning, snacka med Adrian och jag håller på att sätta ihop en design pop up butik med lokala hantverkare. Jag söker också privatpersoner som vill sälja urvuxna barnkläder, färdiglästa böcker, leksaker, sticklingar, skor, spel… ja, ni fattar. Vill du vara med? Säg till mig!

Själv har jag startat en egen bössa med målet att samla in en krona för varje medborgare i Umeå, 133.091 stycken.

 

Jag har också någon idé att baka drömmar och sälja för att få in pengar till insamlingen. Vill du hjälpa mig att baka? Jag har så många idéer på saker vi kan göra för att samla in pengar, men jag hinner inte allt själv. Vill någon hjälpa mig att göra en tipsrunda med frågor om Umeå tex? Om man går tipsrundan och svarar rätt, så är man med och tävlar om ett pris och så kostar det typ 50 kr att gå, som går till insamlingen.

 

Vill ni måla något som vi kan sälja? Ska vi plogga (plocka skräp och jogga)? Sälja biljetter till ett event? 

 

Insamlingen Världens Barn går till barns rätt till hälsa, skola och trygghet runt om i världen. Pengarna används bland annat till att behandla barn för undernäring och ge dem tillgång till rent vatten, skydda och stötta barn i områden där det pågår väpnade konflikter och möjliggöra skolgång för barn som tvingats fly sina hem.

Här kan du läsa om några av projekten som får stöd från insamlingen.  

 

Kom igen nu alla snällisar som jag känner! Umeå tillsammans för världens barn!

Umeågalaklänningen

juli 28, 2024

Här kommer tips på rolig aktivitet att göra med barnen på sommarlovet. Extra kul pga ej dyr, är återbruk och har potential att bli något fint att sätta på väggen hemma och känna stolthet över detta vackra som vi skapat tillsammans (alternativt kassera om verket inte klarade kvalitetsgranskningen).

Du behöver:

  • Loppad tavla med fult motiv
  • Målarfärg. Vi hade akrylfärg, men det borde väl funka med någon överbliven färgslatt av lite vadsomhelst?
  • Penslar
  • Kärl för vatten
  • Glass
  • Något oömtåligt att hålla till på. Vi tog en lastpall och två benbockar och ställde mitt på gräsmattan

Sedan är det bara att köra. Vår tanke var att måla en tavla, i bokstavlig bemärkelse. Helt enkelt måla in hela tavlan i en och samma färg. Jag hade nog tänkt måla en gul citron med några gröna blad mitt på, men det har jag inte gjort. Den blev ju fin ändå. 

Tips som jag upptäckte var att färgen mellan duken och ramen hade en tendens att spricka, så kanske skulle man stärka upp det med typ silikonfog och måla över?

Det är också tillämpligt att testa måla på andra saker samtidigt, stenar till exempel. Helt gratis. 

När hela tavlan är klar, så är det dags att avsluta och städa bort. Det är ju ganska tråkigt, men när det är gjort så kan man ta en glass och sitta och njuta av den och det fina konstverket. 

 

Lycka till!

juni 1, 2024

En töig dag i våras lånade jag brorsans bil och körde till Grossmyran. Där mötte jag upp Dan och Kerstin som drev Root i Tavelsjö, för nu har de nämligen en ny grej på gång och den innehåller bland annat den här begagnade ölbaren från Spendrups. 

Den ser verkligen inte mycket ut för världen, men vänta bara så ska ni få se! Vi klafsade runt bland Sebastians alla skatter och hittade både det ena och andra som skulle få bidra till att förvandla detta till en kaffebar som ska få stå intill Båten i sommar!

Den här till exempel. 

Tvättad och betsad, som ny! OBS alltså jag har inte gjort något av detta – det har Dan och Kerstin gjort med hjälp från lite olika vänner. 

Dan gick igång på estetiken hos Villa Villerkulla och målade om delar av shacket rosa och gult, jag hjälpte till att klä in en begagnad ölkyl i gul mosaik. 

Ta-daa! Nästan klart. 

Så kul projekt och se så fint det kan bli med återbruk! Root coffee shack har öppet när solen skiner, följ dem på instagram för mer ackurat information.

april 27, 2024

I fredags gick årets näringslivsgala i Robertsfors av stapeln. Jag hade äran att moderera och hade en (i mitt huvud) mycket bra plan att lajva Willy Wonka och bygga innehållet på att alla idéer först föds i någons fantasi. Jag hade köpt en cylinderhatt, fixat en käpp och satt ihop en liten koreografi där jag skulle dansa in till tonerna av Pure Imagination, skjuta konfettibomber och släppa ett fång av heliumballonger. 

Nu funkade inte ljudanläggningen, men om man var helt knäpptyst så hördes låten lite, lite i bakgrunden. Så jag berättade helt enkelt att här hade jag tänkt avfyra en konfettibomb och nu åker ballongerna upp i taket. Inte jättebra show, men det är ju tanken som räknas. 

Det var inte mitt livs bästa framträdande (troligtvis sämsta), men det var i alla fall kul att dela ut priser. Grattis alla vinnare och tack för att jag fick hänga med er. Hoppas på revanch nästa år. 

maj 4, 2023

Den 19 april befann jag mig på Clarin Hotel i Umeå för att hålla låda på slutkonferensen av Region Västerbottens projekt Hållbar Regional Utveckling.

 

När jag får den här typen av förfrågningar drabbas jag omedelbart av imposter syndrome.

”Bluffsyndromet är en informell psykologisk term som myntades på 1970-talet för att beskriva hur vissa personer har svårt att internalisera sina förmågor eller prestationer. Trots yttre tecken på kompetens är de som lider av bluffsyndromet övertygade om att de är ”bluffar” och inte förtjänar den framgång de har nått. Tecken på framgång avfärdas som tur, tajming eller att ha lurat andra att tro att de är mer kompetenta än de själva tror att de är.” – Wikipedia 

Sedan frammanar jag min inre Pippi Långstump och tänker ”Hur svårt kan det va?” och så snickrar jag ihop något. 

 

Den här gången blev det en trestegsraket där vi skulle idégenerera kring hur vi som befann oss i lokalen (politiker och kommuntjänstemän från olika delar av Västerbotten) kan ta vara på våra resurser och superkrafter och tillsammans rädda världen ( eller i alla fall hålla vår del av Parisavtalet). 

Syftet med övningen var att skapa pepp och energi i klimatarbetet, bli kompisar med varandra, ha kul och samtidigt försöka göra världen lite bättre.

 

Nu vet jag inte om jag egentligen lyckades speciellt bra, men övningen i sig tycker jag är ganska smart, så om ni vill göra den på er arbetsplats så får ni den av mig här:

 

1. Vi börjar med att checka in. Jag bad dem vända sig till någon vid sitt bord (gärna som de inte kände) och berätta sitt namn, vad som får dem på bra humör och vilka förväntningar de hade för kommande halvtimme.

 

2. Vi började med att ta reda på vad det innebär att klara uppgiften, alltså hålla vår del av Parisavtalet. Det gjorde vi genom att se den här filmen om Umeås lokala koldioxidbudget:

 

3. Efter att jag sagt tack och förlåt för att jag utsatte er för denna snillrika, men ack så amatörmässigt producerade film, så började själva workshoperiet. Jag redogjorde efter bästa förmåga om Ikigai, ni vet den japanska teorin om vad som ger våra liv syfte, mål och mening?

De fick några minuter på sig att se om det gick att hitta något som kombinerade dessa fyra områden.  Min tanke var att var och en skulle hitta sin inre drivkraft och motivation till att engagera sig. Som politiker och kommuntjänstemän har vi ju massor att bidra med och möjligheter att påverka!

4. Sedan hastade vi vidare till dagens andra övning: Identifiera resurser. Frågan var: ”Vilka resurser har du eller din organisation som kan bidra till att vi klarar att uppnå vår del av Parisavtalet?” och sedan hade jag ett litet förtydligande om vad jag tänkte kunde vara en resurs, tex kunskap, kompetens, egenskaper, förmågor, pengar, tid, engagemang, mindset, kontakter, lokaler, mandat, utrustning med mera. 

Jag bad dem skriva dem på post-it-lappar (en lapp för varje resurs) för det har jag sett är en grej när man håller publika workshops och jag vill ju gärna framstå som att jag visste vad jag höll på med.

 

5. Slutligen, den sista övningen: Ta post-it-lapparna och vänd er till de som sitter runt ert bord. I det här fallet satt runt fem personer runt varje bord. Vilka idéer får ni om ni börjar kombinera era resurser med varandra? 

 

Genom den här lilla trestegsraketen så tänkte jag att vi dels har identifierat våra egna drivkrafter och vad som motiverar oss, dels hittat vilka resurser som vi har inom vår organisation och om vi kan komma på nya sätt att kombinera dem med andras – så att vi kan hjälpas åt att klara vår del av Parisavtalet!

Det här kan ni ju byta ut till vilket ämne som helst, det behöver ju inte handla om det. 

 

6. Sedan frågade jag om det var någon som ville berätta om någon idé som kommit fram, som en liten redovisning.

7. Utcheckning genom att vända sig till en bordskompis och berätta vad man tyckte omtar med sig härifrån?


Tyckte du att det här lät som en bra övning, så ta den och sprid den för vinden. Här nere kan du ladda ner en liten template jag gjorde för Ikigai-övningen. Den är A4-format så det är bara att skriva ut.


LYCKA TILL!

december 23, 2022
januari 19, 2025

Jag tror inte jag är ensam om ovanan att lyssna på något när en ska försöka sova. Jag brukar varva På Minuten och Spanarna och det var när lyssnade på ett avsnitt av det sistnämnda som jag jag mitt emellan sömn och vakenhet registrerade något viktigt. 


Jag minns tyvärr inte vem av spanarna som berättade om det, eller vad sammanhanget var, men när jag vaknade nästa morgon så öppnade jag google och sökte på ordet Hopepunk. Det jag fann gav mig både kraft, inspiration och sammanhang och i stora drag var det detta jag läste:


2017 föreslog fantasyförfattaren Alexandra Rowland termen hopepunk som motsatsen till grimdark, vilket är en subgenre som är särskilt dystopisk, amoralisk eller våldsam. 


Hopepunk beskrivs som en berättelse om positivt motstånd och radikal godhet. Slagskämparna rustar sig med optimism och beväpnar sig med vänlighet och det är genom att vara genuin, transparent och sårbar som man bygger styrka i gruppen.


Jag blev lite förvånad när jag läste att ett exempel på en berättelsen i den här genren är Sagan om Ringen. Men när jag sedan tänkte efter lite så är det ett fantastiskt exempel. Även om Frodo är huvudperson, så är han inte en ensam superhjälte utan det är genom att gå samman som de har en möjlighet att segra. Läs till exempel den här dialogen mellan Frodo och Samwise Gamgee:


”It’s like in the great stories, Mr Frodo,” Sam says. ”Full of darkness and danger they were. And sometimes you didn’t want to know the end. Because how could the end be happy? How could the world go back to the way it was when so much bad had happened? But in the end, it’s only a passing thing, this shadow. Even darkness must pass. A new day will come. And when the Sun shines it will shine out the clearer.”

”What are we holding on to, Sam?” Frodo then asks.

”That there’s some good in this world, Mr Frodo… and it’s worth fighting for,” his friend replies.


Ibland är det snällaste du kan göra för någon, att stå upp mot en översittare för deras räkning – och det kräver mod och ilska. Hopepunk är inte orörd och fläckfri. Hopepunk är fult, för det är vad som händer när man slåss.


Även om hopepunk kan innehålla fruktansvärda händelser, orättvisor och ojämlikhet, så finns karaktärer som väljer att agera och tar avstånd från pessimism och passivitet. Och det är något som jag tycker är särskilt inspirerande, att när framtiden ser mörk ut så väljer man att agera istället för att bli apatisk – och man gör det tillsammans. 

De här två superhjältarna inspirerar mig till mod och godhet varje dag. Så mycket att jag skrev en text. Det är lite work in progress, det finns mycket mer jag vill lägga till men nu kan jag inte hålla mig längre.

In a world where the stories we tell are mostly grimdark

I choose hopepunk

 

In this world, dreams of a better future is not naive

– it’s a rebellious act

 

Kindness and softness doesn’t equal weakness, 

and in a world of brutal cynicism, 

being kind is a political act

  

Insted of debate we choose discussion 

Intead of conflict – collaboration

 

Self interest is a thing of the past

The common good is the future

 

What you can or can’t do, 

who you can and can’t be

we really don’t care

we do what we can’t

 

Instead of abundance we choose peace

Instead of more, we choose meaning

We challenge norms and question power

 

In this brave new world

the heroes doesn’t wear capes or suits 

 

We fight not for power

but for love and kindness

We explore resistance and resilience 

as counters to apathy and pessimism.

 

Armed with kindness and equiped with optimism

We build and an army of softness

Ready to rule the world.

pin

september 15, 2024

I lördags tog jag med pysselutrustning, såpbubbelmaskin och vimplar för lite höstkul på Tomtebo Strand. 

Uppdraget var att tillsammans med barnen skapa uppslag för vad vi kan göra i parken under sommarhalvåret. Förslagen skulle visualiseras med hjälp av vattenfärger, glitterlim och paljetter. Isabelle här ovan önskade sig en studsmatta. 

Caspian hoppades på en polisbil med sockervaddsmaskin.

Signe tyckte det skulle vara bra med en lila brandbil som tog sig igenom alla väder och alla underlag. 

Någon som jag missade namnet på skissade en cykelbana. 

 

Andra förslag som tyvärr inte kom med på bild var en undervattensstrand, en rosettkarusell, en utomhusbio, ett pysselrum och ett legobadhus. 

 

En produktiv dag, på det hela taget. Enda smolket i glädjebägaren var att det fastnade glitterlim på min ullkappa, men det var det värt. 

Världens barn

september 7, 2024

Genom mitt jobb på kommunen har jag fått möjligheten att engagera mig i Radiohjälpens insamling till Världens barn. 


Det är nämligen så att de har något som kallas Kommunkampen, där landets alla 290 kommuner tävlar om att samla in mest pengar per capita. En vecka före den stora galan, sänds ett program som heter Startskottet och i år sänds det från Torsby, Östersund och Umeå!


Programledare är Adrian Alebo Andersson, som alla barn känner igen från SVT Sommarlov.


Mitt uppdrag är att försöka samordna ett event som SVT kommer sända ifrån och veva igång så mycket engagemang som jag bara kan för att samla in så mycket pengar som vi bara kan så att de tretton biståndsorganisationerna som får dela på pengar kan göra så mycket bra insatser som de bara kan för barn runtom i världen.


Vi kommer att hålla till i kommunens lokal som heter Dialogen, ni vet den där länken som förband Eljest med Gamla bibliotekscaféet en gång i tiden? Ni kommer hitta det om ni siktar på korsningen Rådhusesplanaden-Skolgatan, för det kommer vara tält och grejer utanför också. 


Där kommer PMU ha en pop up butik, det kommer gå att köpa Världens barn-bullar av Rädda barnen, Godtemplardricka från IOGT NTO, testa orättvis fiskdamm, se på modevisning, snacka med Adrian och jag håller på att sätta ihop en design pop up butik med lokala hantverkare. Jag söker också privatpersoner som vill sälja urvuxna barnkläder, färdiglästa böcker, leksaker, sticklingar, skor, spel… ja, ni fattar. Vill du vara med? Säg till mig!

Själv har jag startat en egen bössa med målet att samla in en krona för varje medborgare i Umeå, 133.091 stycken.

 

Jag har också någon idé att baka drömmar och sälja för att få in pengar till insamlingen. Vill du hjälpa mig att baka? Jag har så många idéer på saker vi kan göra för att samla in pengar, men jag hinner inte allt själv. Vill någon hjälpa mig att göra en tipsrunda med frågor om Umeå tex? Om man går tipsrundan och svarar rätt, så är man med och tävlar om ett pris och så kostar det typ 50 kr att gå, som går till insamlingen.

 

Vill ni måla något som vi kan sälja? Ska vi plogga (plocka skräp och jogga)? Sälja biljetter till ett event? 

 

Insamlingen Världens Barn går till barns rätt till hälsa, skola och trygghet runt om i världen. Pengarna används bland annat till att behandla barn för undernäring och ge dem tillgång till rent vatten, skydda och stötta barn i områden där det pågår väpnade konflikter och möjliggöra skolgång för barn som tvingats fly sina hem.

Här kan du läsa om några av projekten som får stöd från insamlingen.  

 

Kom igen nu alla snällisar som jag känner! Umeå tillsammans för världens barn!

Umeågalaklänningen

juli 28, 2024

Här kommer tips på rolig aktivitet att göra med barnen på sommarlovet. Extra kul pga ej dyr, är återbruk och har potential att bli något fint att sätta på väggen hemma och känna stolthet över detta vackra som vi skapat tillsammans (alternativt kassera om verket inte klarade kvalitetsgranskningen).

Du behöver:

  • Loppad tavla med fult motiv
  • Målarfärg. Vi hade akrylfärg, men det borde väl funka med någon överbliven färgslatt av lite vadsomhelst?
  • Penslar
  • Kärl för vatten
  • Glass
  • Något oömtåligt att hålla till på. Vi tog en lastpall och två benbockar och ställde mitt på gräsmattan

Sedan är det bara att köra. Vår tanke var att måla en tavla, i bokstavlig bemärkelse. Helt enkelt måla in hela tavlan i en och samma färg. Jag hade nog tänkt måla en gul citron med några gröna blad mitt på, men det har jag inte gjort. Den blev ju fin ändå. 

Tips som jag upptäckte var att färgen mellan duken och ramen hade en tendens att spricka, så kanske skulle man stärka upp det med typ silikonfog och måla över?

Det är också tillämpligt att testa måla på andra saker samtidigt, stenar till exempel. Helt gratis. 

När hela tavlan är klar, så är det dags att avsluta och städa bort. Det är ju ganska tråkigt, men när det är gjort så kan man ta en glass och sitta och njuta av den och det fina konstverket. 

 

Lycka till!

juni 1, 2024

En töig dag i våras lånade jag brorsans bil och körde till Grossmyran. Där mötte jag upp Dan och Kerstin som drev Root i Tavelsjö, för nu har de nämligen en ny grej på gång och den innehåller bland annat den här begagnade ölbaren från Spendrups. 

Den ser verkligen inte mycket ut för världen, men vänta bara så ska ni få se! Vi klafsade runt bland Sebastians alla skatter och hittade både det ena och andra som skulle få bidra till att förvandla detta till en kaffebar som ska få stå intill Båten i sommar!

Den här till exempel. 

Tvättad och betsad, som ny! OBS alltså jag har inte gjort något av detta – det har Dan och Kerstin gjort med hjälp från lite olika vänner. 

Dan gick igång på estetiken hos Villa Villerkulla och målade om delar av shacket rosa och gult, jag hjälpte till att klä in en begagnad ölkyl i gul mosaik. 

Ta-daa! Nästan klart. 

Så kul projekt och se så fint det kan bli med återbruk! Root coffee shack har öppet när solen skiner, följ dem på instagram för mer ackurat information.

april 27, 2024

I fredags gick årets näringslivsgala i Robertsfors av stapeln. Jag hade äran att moderera och hade en (i mitt huvud) mycket bra plan att lajva Willy Wonka och bygga innehållet på att alla idéer först föds i någons fantasi. Jag hade köpt en cylinderhatt, fixat en käpp och satt ihop en liten koreografi där jag skulle dansa in till tonerna av Pure Imagination, skjuta konfettibomber och släppa ett fång av heliumballonger. 

Nu funkade inte ljudanläggningen, men om man var helt knäpptyst så hördes låten lite, lite i bakgrunden. Så jag berättade helt enkelt att här hade jag tänkt avfyra en konfettibomb och nu åker ballongerna upp i taket. Inte jättebra show, men det är ju tanken som räknas. 

Det var inte mitt livs bästa framträdande (troligtvis sämsta), men det var i alla fall kul att dela ut priser. Grattis alla vinnare och tack för att jag fick hänga med er. Hoppas på revanch nästa år. 

april 22, 2023

I torsdags gick Umeågalan 2023 av stapeln. Jag hade glädjen att få moderera dagprogrammet på Aula Nordica med min radarpartner Sverker Olofsson. 

På morgonen hade jag skrivit ut mitt manus på papper och tänkte att jag hinner ju lätt klistra fast dem på de fina talkorten som Heja! gjort. Men vips så var klockan typ kvart över åtta och vi skulle ju börja klockan nio och jag hade inte ens börjat! Jag blev jättestressad och nervös, tänk om jag tappade bort mig? Tänk om jag sa fel namn? Blandade ihop ordningen? Snavade på kaftanen? Eller råkade säga något jättedumt för att jag försökte vara rolig eller smart? 

Började tänka på snälla människor och att de allra flesta faktiskt är som de och att det kommer gå bra, jag ska bara försöka vara mig själv. Men så blev jag osäker. Hur är jag då? Herregud vilket påfrestande metaperspektiv, jag fattade ju att det inte skulle göra saken bättre att gå runt med ett sådant så jag försökte helt sonika tränga bort det. 

När vi äntligen fick komma in på scenen presenterade jag mig som Sverker och han som Ida. Kanske lite knackig start, men det var så det blev. 

Sedan fick vi dela ut pris till Årets University Spin-off till Arevo (som är ett innovations- och produktbolag som utvecklar högeffektiva och miljövänliga växtnäringsprodukter), Årets Arbetsgivare till Aloryx (som jag inte riktigt kan förklara vad de gör, men de utvecklar simuleringsteknik för robotar som kan t.ex. användas i arbetet med sanering kring kärnkraftverket Fukoshima) och priset Årets Innovativa Företag till Gotthards Krog (som vi ju känner till, men visste ni att de också är nyblivna ägare till en tångfarm på västkusten?). 

Vi hade också besök av livscoach Peter Nilsson (aka Olof Wretling) och Sara Öhrvall som pratade om hur ny digital teknik kan förändra människan i grunden.

Sedan var det dags för lunchpaus och fyra olika seminarier som alla var intressanta, speciellt intresserad var jag av det som Grant Thornton kurerade som handlade om framtidens mättal, typ som ett alternativ till BNP. 

Klockan 13.14 var jag redo igen.

Då fick vi dela ut priset Årets Tillväxtföretag till Ecogain. Det var något jag tyckte var speciellt kul, att ett företag med den här motiveringen vann just den kategorin:

Med fokus på miljö och att använda resurser i samklang med naturen har bolaget utvecklat tjänster och spridit kunskap som skapar lösningar till sina kunder för ett ansvarsfullt företagande. Bolaget har med starkt patos för långsiktig hållbarhet genererat tillväxt med lönsamhet och samtidigt utvecklat sin egen verksamhet för framtida tillväxt.”

Sedan fick vi besök Lars Johan Åge, som är utbildad i förhandlingsteknik på Harvard Law School, har jobbat med FBI:s gisslanförhandlare och svenska insatsstyrkan. Jag hade en jättebra (i alla fall just då, i mitt huvud) fråga, men tror jag schabblade bort den. Det jag tänkte fråga var typ: Om vi vill få med oss fler människor på klimatomställningen, är den rätta metoden A) Gå fram hårt och sätta krav på våra politiker B) Locka med allt som vi som individer och företag har att vinna på att ställa om?

Jag vill minnas att hans svar var typ: Vi kommer att behöva både och. 

Jahapp, sedan fick vi kora vinnaren av Årets Varumärke som blev Västerbottensost. Det är ju kul, för tänk att det är ett varumärke som gjort samma sak i typ 150 år! Och här får jag ju bekänna färg, för även om jag vill vara en förespråkare och inspiratör till mer växtbaserad kost så är ost (och kanske VB-ost i synnerhet) något jag skulle kunna kalla ett störande moment. 

Slutligen fick vi upp NorrlandsOperan med Amie Foon som sjöng Habanera från Carmen, ackompanjerad av Norrlandsoperans pianist Jonas Olsson. Grejen var att han var inte på plats, utan de hade en självspelande flygel som återspelade exakt hur han spelat på flygeln tidigare – så han behövde inte vara där IRL! Sjukt futuristiskt – och maj gadd som hon kunde sjunga Amie Foon!

Sedan fick vi tacka för oss, folk lämnade salen och svidade om till galakläder och kvällens program drog igång.

 

Jag är så glad, stolt och tacksam över att jag får vara med om såhär spännande tillställningar. Det hade jag aldrig kunnat ana när jag morskade mig till att leda den första digitala Umecomfestivalen som i sin tur ledde till detta. 

Så underskatta ej kraften i ett par statementskor. 

I december 2020 köpte jag ett par rosaröda metallicskimrande träskor och postade förstås ett inlägg om det på instagram.  Såhär skrev jag:

”Vill ni veta vilket ytligt nyårslöfte jag har? Jag tänkte att jag skulle bli lite mer fåfäng! Love trodde jag skojade, men jag är seriös. 2021 vill jag gå på salong och fixa håret, lägga tid på att välja kläder, ta på make up också tänker jag utforska min stil som jag råkat stagnera i. I ett försök att ha en tidlös och hållbar garderob har jag i stort sett två par byxor och tre tröjor som jag använder. De är blå eller grå. Jag är inte blå eller grå! Inte bara i alla fall. Jag är rosametallic! Stora smycken, brodyrer, pärlor och paljetter. Det är bara att jag inte har använt det så mycket förut. Men det ska det bli ändring på. Klickade hem dessa skönheter från @swedishhasbeens som blir mina statementskor för 2021. Nu är det dags för lite jäla bling! ✨🌟⭐️💫”

Fast forward till 23 mars 2023 (alltså Umeågalan): nyfriserad, klädd i helrosa och vad skådar vi nere på foten?

Jag ger mig själv 10 poäng av 10 möjliga i fåfänga!

Men herregud så ytligt, kanske någon tänker nu? Jamenvisst är det så, det är liksom hela poängen. Jag vill minnas att jag lästa på Nathalie Missaouis instagram i ett synnerligen välformulerat inlägg (som jag tyvärr inte hittat igen): Våga vara snygg. Våga vara ful. Det tycker jag var bra sagt.

Och om vi gör en snabb tillbakablick så kan vi glädja oss åt att dessa små skor fått glänsa vid fler tillfällen!

Nämligen på Umeågalan i fjol och…

…på pressbilderna jag tog för Umecom 2021! Jädra bra statementskor jag köpte alltså, inte hade jag trott att de skulle få vara på om dessa äventyr!

Och om jag får ta tillfället i akt, så vill jag gärna brodera ut texten om den outfit som jag bar i torsdags när jag och Sverker modererade dagprogrammet av galan på Aula Nordica!

Jag hade ritat ett tyg med ett jättestort hjärta på och lagt in lite Umeåreferenser på det och några av de handskrivna framtidsönskningarna som ni hängde i önsketrädet på Umecomfestivalen. 

Zommar vi in lite så kan vi läsa vad ni skrev:

Så bra saker ni önskade! I min lilla magväska hade jag också några av originalkorten, så jag kunde bevisa att det jag sa var alldeles sant. Är det någon som vill låna kaftanen eller byxorna (som har samma mönster men på rosa botten) så säg till! Kostar gratis!

Det var väl på ett ungefär allt jag hade att berätta för nu om denna tilldragelse som kallas Umeågalan. 

Vi ses i marshallens skugga! 

december 23, 2022